Τι είναι το Μέλι - melitis_gr

Go to content

Main menu

Τι είναι το Μέλι

Το Μέλι

Το μέλι χωρίς υπερβολή είναι δώρο ζωής για τον άνθρωπο. Το δημιουργούν οι μέλισσες, συλλέγοντας την πεμπτουσία των φυτών, βοτάνων, λουλουδιών, ανθέων και με μια θαυμαστή διεργασία τα εμπλουτίζουν και τα μετουσιώνουν στο μέλι.Εχει αποδειχθεί ότι με το μέλι διαθέτει πλήθος συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί με επιστημονική έρευνα 182 διαφορετικά στοιχεία.Περιέχει φυσικούς υδατάνθρακες και δεκάδες φυσικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, μεταλλικά στοιχεία κ.α., τα είδη και η ποσότητα των οποίων συμπληρώνουν τις ελλείψεις της σύγχρονης διατροφής. Είναι πλούσια βιολογική τροφή άμεσης ενέργειας, που αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό μας και γι'αυτό δεν κουράζει το συκώτι και τα άλλα όργανα.   Για τους λόγους αυτούς πολλοί ειδικοί επιστήμονες (διαιτολόγοι, υγιεινιστές κ.α.) συνιστούν το μέλι  στη διατροφή, αφού η χρησιμότητα του είναι πολλαπλή. Ξέρουν ότι το μέλι είναι ωφέλιμο σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε παιδιά, εγκύους, αθλητές, ηλικιωμένους, αρρώστους και σε όσους  έχουν ειδικές ανάγκες λόγω σωματικής και πνευματικής κόπωσης.Ακόμη, από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αντισηπτικές του ιδιότητες. Είναι βακτηριογόνο και ανέκαθεν εχρησιμοποιείτο  για την υγεία και τον καλλωπισμό του ανθρώπου.

ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ
1. Στον πανάρχαιο  πάπυρο  της Ιατρικής του Γεωργίου Εβερες ,3500 χρόνια πριν, αναφέρεται  πως το μέλι λαμβάνεται ως φάρμακο για την θεραπεία των πληγών και ως μέσο για το ξαλάφρωμα του στομάχου.
2. Ο Όμηρος το 2900 πχ υμνούσε το μέλι και τις θρεπτικές του ιδιότητες, στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Αγαμίτα ετοίμαζε για τους έλληνες πολεμιστές δροσιστικό ποτό από μέλι , ονομαζόμενο Κυκεών. 3.Ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι έφθασε άνοσος στο βαθύ γύρας (90 ετών) χάρη στην συστηματική χρησιμοποίηση του μελιού ως τροφή.
4. Ο Δημόκριτος πάντοτε χρησιμοποιούσε στην τροφή του το μέλι. Έζησε 100 χρόνια και άνοσος.5. Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής χρησιμοποιούσε το μέλι ενάντιων διαφόρων ασθενειών και ως τροφη.
6. Ο Αριστοτέλης θεωρούμενος ως ο ‘Ήλιος’ της αρχαίας μελισσοκομίας υποστήριζε ότι:<< Το Μέλι κέκτηται ιδιαιτέρων ιδιοτήτων αι οποίαι βοηθούν εις την διατήρησιν της υγείας και την παράτασιν της ζωής του ανθρώπου.>>
7.Ο ποιητής Ανακρέων χρησιμοποιούσε πάντοτε το μέλι ως τροφή. Έζησε 115 χρόνια.
8. Ο ιατρός, φιλόσοφος Γαληνός θεωρούσε ότι το μέλι είναι ένα μέσο θεραπευτικό με πολλαπλές ιδιότητες

 
Back to content | Back to main menu